Terug naar het overzicht

Wanneer ervaring telt

Leren van ervaringen in de zorg en het sociaal domein. Met de methode ‘Wanneer ervaring telt’ onderzoekt jb Lorenz vanuit de ervaring van mensen zelf. Van inwoners, cliënten, professionals en alle anderen die direct betrokken zijn. Omdat je daarmee écht leert wat er gebeurt.

Hoe het werkt

Met ‘Wanneer ervaring telt’ halen we op grote schaal ervaringen op, mét kwantitatieve informatie. Bijvoorbeeld ervaringen van inwoners en professionals over wat het verschil maakt in de schuldhulpverlening. Door tientallen tot honderden ervaringen op te halen, geeft deze methode unieke inzichten.

Betekenis geven

De verhalen worden opgehaald en vervolgens door de vertellers zelf geduid. Daarmee ontstaan grote hoeveelheden verhalen voorzien van ‘labels’ met kwantificeerbare informatie over de verhalen én de verteller. De combinatie van kwantitatieve patronen en concrete verhalen genereren zo een rijk en contextueel inzicht in wat vertellers zelf belangrijk vinden in hun ervaring. En dat maakt het mogelijk om gericht te leren van verschillende ervaringen: verhalen van ouderen, verhalen waarin schaamte een rol speelt of verhalen van hulpverleners die werken in de Vogelenbuurt.

Samen leren, samen ontwikkelen

Wanneer ervaring telt is een leerproces; we doen het samen. De doelgroep en de opdrachtgever doen hier altijd zelf aan mee. We ontwerpen met elkaar de vragenlijst, de manier waarop we het beste verhalen ophalen en we geven samen betekenis aan de resultaten: wat valt je op, wat bedoelen professionals met die ervaringen, zijn er verschillen in behoeften tussen regio’s of type professionals en wat betekent dat voor de landelijke ondersteuning?

Vanuit jb Lorenz nemen we jullie daarin mee. We gebruiken onze eigen methodiek, hebben een dashboard waarin verhalen en patronen samen worden gepresenteerd en nemen jullie gestructureerd mee in de resultaten.

De software en methodiek voor het halen van betekenis uit grote hoeveelheden narratieven is oorspronkelijk ontwikkeld door de Britse professor Dave Snowden in 2004 en zijn bedrijf Cognitive Edge, onder de naam SenseMaker®.

Wanneer ervaring teltWanneer ervaring telt

Vragen en/ of opmerkingen? Neem contact op met Renate, Janneke en Tjisse.

Terug naar het overzicht

Aangesloten specialisten

Vakgebied