Deze kijktips willen wij graag met jou delen

Posted · Add Comment
video vrijdag

Onze kijktips voor Video-vrijdag

Ingrijpende documentaires binnen het sociaal domein. Met onderwerpen omtrent schuldhulpverlening, jeugd-ggz en opgroeien in een kindertehuis in Nederland.

‘Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging’

De gesloten inrichting Transferium Jeugdzorg is geen gevangenis, maar de tieners die hier zitten kunnen niet weg. Iedere avond gaat de deur van hun kamer op slot. Wat ze achter de rug hebben is niet mis. Criminaliteit, drugs, misbruik, poging tot zelfmoord. ‘Ik ben hier om te kijken en te luisteren naar de kinderen,’ merkt de filmmaker op. In deze film observaties van de dagelijkse bezigheden naast emotionele therapiegesprekken en vertrouwelijke ontboezemingen. Plezier, boosheid en kwetsbaarheid. Stoere houdingen, breekbare zelfbeelden. Met vallen en opstaan gaan deze jongeren vooruit. Hieronder een trailer.

Bekijk hier de hele documentaire.

Alicia

Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst? Alicia is één jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze op vijfjarige leeftijd terecht in een kindertehuis en als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeg- gezin? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst? In deze film een portret dat onder de huid kruipt.

Kijk hier de hele documentaire.

Ik ben

Maar liefst één op de drie Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische problemen, van een burn-out tot een psychose. Hoe ziet het leven eruit als je een psychische aandoening hebt? Door vooroordelen en
(zelf)stigmatisering lukt het vaak niet om volop mee te doen. In deze documentaire vertellen Esther, Kim en Hans over de problemen waar ze tegenaan lopen, maar ze laten ook zien waar ze juist goed in zijn en waar ze voldoening uit halen. De boodschap: je bent veel meer dan de som van alle rollen die je vervult, je bent in essentie ‘mens’.

Hieronder is de gehele documentaire te zien.

Het schuldendorp

Bijna iedereen in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord kampt met schulden. Gelukkig voor de buurtbewoners is er Paul, de onorthodoxe hulpverlener die dag en nacht voor ze klaar staat. Bekijk deze veelbesproken documentaireserie op www.npo.nl

Bekijk hier de gehele aflevering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *