Terug naar het overzicht

Phrenos en de Academie Sociaal Domein van start met het trainen van wijkteams en gemeenten!

Persbericht

Phrenos en de Academie Sociaal Domein van start met het trainen van wijkteams en gemeenten!

Kenniscentrum Phrenos en de Academie Sociaal Domein zijn in de Peelgemeenten gestart met het trainen van wijkteams en gemeenten bij de ondersteuning van mensen met psychische problemen. Wijkteams leren verward gedrag en psychische problematiek in de wijk herkennen, er mee om te gaan en een goede verbinding te maken tussen zorg en ondersteuning.

Pluis – niet pluis

Voor gemeenten wordt de signalering en ondersteuning van mensen met psychische problemen steeds belangrijker. We verwachten dan ook veel van onze wijkteams.

In de training ‘Pluis-niet pluis’ leren wijkteams en beleidsmakers hoe zij verward gedrag en specifiek psychische problematiek kunnen herkennen en daar vanuit hun eigen rol en expertise mee om kunnen gaan.

Samen met een ggz-expert uit de regio bekijken we met het wijkteam hoe de ggz-problematiek in de wijk, stad of gemeente eruit ziet en hoe het ggz-aanbod in de regio nu eigenlijk werkt. Dus wat is de problematiek en wat is er al beschikbaar? Daarnaast biedt de training concrete tools die speciaal zijn ontwikkeld voor wijkteams. Door de dag heen formuleren we gezamenlijk een antwoord op de volgende vragen:

  • Welke rol heb je als wijkteam bij ggz-problematiek? En hoe doe je dat?
  • Hoe ga je als team en professional om met een niet-pluis gevoel?
  • En hoe vind je de weg in alle verschillende ggz-functies?

Peelgemeenten: Laarbeek trapt af

De eerste ronde trainingen in de Peelgemeenten zijn gestart in gemeente Laarbeek. Samen met een expert van GGZ Oost-Brabant is aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van medewerkers van het gebieds-team gesproken over hoe omgegaan wordt met ggz-problematiek en welk ggz-aanbod beschikbaar is. Daarnaast is besproken wat er met je gebeurt als je dat ‘niet pluis’-gevoel ervaart en hoe dat van invloed is op je handelen. Op basis van voorbeelden vanuit de GGZ-praktijk bleek dat het daarbij vaak beter is om juist het tegenovergestelde te doen dan wat je intuitief doet.

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig of meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met Rob van Renen via rob@jblorenz.nl of 010-304 0406.

Academie Sociaal Domein

Denk tegen, denk dwars, denk om

maar bovenal

Denk zelf!

Terug naar het overzicht

Aangesloten specialisten