Terug naar het overzicht

Pas op voor Modelburgers

Versoepeling

Deze week zijn voor het eerst enkele Corona-maatregelen versoepeld en is er voorzichtig perspectief gegeven voor de komende maanden. We kunnen eindelijk weer naar de kapper, kinderen gaan weer naar school en over 3 weken kunnen we zelfs weer lekker op het terras gaan zitten of naar je favoriete restaurant (mits je al gereserveerd hebt natuurlijk). Waar de meeste Nederlanders blij zijn met de kleine stapjes die gezet worden, geldt dit zeker niet voor iedereen. Leraren voelen zich een proefkonijn en wijzen naar het gebrek aan cijfers, sportscholen voelen zich achtergesteld en de cultuursector noemde de plannen van de regering een lachertje. Nog nooit is er zoveel aandacht geweest voor scenario’s en modellen en bij de kapper zullen exit strategieën besproken gaan worden in plaats van de vakantieplannen.

Maar hoe zit zo’n scenario/model in elkaar? Wat betekent het nu eigenlijk, wat kun je er nu mee en wat kun je er ook vooral niet mee?

Combinatie

Belangrijk om te begrijpen is, dat een toekomstscenario voor een deel wordt gebaseerd op harde feiten en cijfers, maar dat er ook voor een groot deel gebruikt wordt gemaakt van de kennis van experts om een schatting te maken van de ontwikkelingen in de komende periode. Zo kan er prima een model ontwikkeld worden die in beeld brengt hoe het aantal corona-patiënten zich gaat ontwikkelen bij een wel/geen lockdown, maar dit model kan bijvoorbeeld geen rekening houden met een situatie waarin maatregelen worden versoepeld of wat er gebeurd als niet iedereen zich netjes aan de maatregelen houdt.

Cijfers maken het model, duiding maakt de scenario´s. Als een bepaalde situatie al vaker is voorgekomen, of als cijfers al over een langere periode gemeten worden, zal het model betrouwbaarder zijn. Iets wat in deze tijd natuurlijk niet het geval is. Kijk maar naar de recente ontwikkelingen in Zuid-Korea, waar tegen alle verwachtingen in nu de angst op een tweede besmettingsgolf is ontstaan.

Butterfly effect

De corona-app blijkt niet altijd goed te werken omdat men ook anderen kan besmetten zonder zelf ziekteverschijnselen te hebben en niet iedereen wordt immuun nadat ze het virus hebben gedragen. Kortom, virologen leren ook steeds bij en passen de verschillende scenario’s gaandeweg aan. Daarbij komt ook nog eens dat deskundigen moeten inschatten in hoeverre men zich aan de maatregelen gaat houden. Als het butterfly effect van Edward Lorenz ergens op van toepassing is, is het wel deze corona crisis. Een ´verkouden´ man die in Seoel besluit om naar een nachtclub te gaan, kan de oorzaak zijn van een tweede besmettingsgolf in Azië. Na de aankondiging van de versoepelingen lijkt het wel alsof veel mensen het idee hebben dat het ergste achter de rug is en dat het nu vanzelf allemaal wel goed komt. Afgelopen weekend zijn er al verschillende winkelstraten en natuurgebieden gesloten omdat mensen er massaal op uit gingen.

Hieruit blijkt ook maar weer het belang van zowel data als duiding. Dezelfde cijfers moeten in het ene land heel anders geïnterpreteerd worden dan in het andere land. Zo is een lockdown in bijvoorbeeld Zweden minder hard nodig omdat de bevolkingsdichtheid minder groot is terwijl in Italië een lockdown van levensbelang was met oog op de vergrijsde bevolking. Maatregelen in Aziatische landen kunnen eenvoudiger versoepeld worden omdat de mentaliteit daar over het algemeen anders is en iedereen zich strikt aan de regels houdt, terwijl we hier in Nederland met zijn allen ‘burgerlijk ongehoorzaam’ worden.
Dit betekent niet dat de gebruikte modellen en ontwikkelde scenario’s onbetrouwbaar en niet bruikbaar zijn. Hier is met veel kennis en kunde aan gewerkt en geven een zo goed mogelijk beeld van de ontwikkeling. Er moet alleen geroeid worden met de riemen die er zijn en er zijn gewoonweg teveel onzekerheden om nu blind op de modellen te varen. De exit strategie die nu gevolgd wordt, geeft aan hoe de komende maanden er mogelijk uit kunnen zien. Dit hangt echter naast onze discipline af van ontzettend veel factoren. Kijk dus vooral met enige voorzichtigheid uit naar de nieuwe vrijheden die ons de komende maanden te wachten staan, want over een aantal weken kan de wereld er weer heel anders uitzien.

Loop dus niet te hard van stapel, houd je aan de voorschriften en pas op voor de modelburgers.

Keep safe!

Terug naar het overzicht

Aangesloten specialisten

Vakgebied